Diós-szilvas rétes

Kategória:

Hozzávalók:

Tésztához:
60 dkg rétesliszt, 1 tojás, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olvasztott zsír, 3 dl langyos víz, csipetnyi só

Töltelékhez:
1 kg kimagvalt szilva, 50 dkg darált dió, 30 dkg cukor, 2 evőkanál zsír, 1 kanál fahéj.

Elkészítés:

Liszttel összekeverjük a langyos zsírt, csipetnyi sót, tojást és langyos víz hozzáadásával lágy tésztát gyúrunk. Akkor jó, ha nem szakad, ha kis hólyagokat vet, ha feljön gyúrótábláról. Letakarva pihentetjük. Lisztezett abroszon – alatta tányéron – kinyújtjuk, húzzuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. A tésztának hártyavékonynak kell lennie. Ezután a vastag széleket levágjuk. A kinyújtott tészta egyik része alá húzzuk a tányért, hogy az abrosz és a tészta közé levegő menjen és szikkadjon. Száraz ne legyen, mert akkor törékennyé válik. Elkészítjük a tölteléket: a kimagvalt szilvákat felnegyedeljük, a dió és cukor felével összekeverjük. Tejföllel és zsírral meglocsoljuk a tésztát,  a dió másik felével megszórjuk. Erre terítjük a tölteléket és meghintjük fahéjas cukorral. Abrosz segítségével felcsavarjuk, 3-4 gömbölyítés után megállunk. Hosszában levágjuk. Így folytatjuk, míg el nem fogy a tészta. Kisütjük, felszeleteljük, porcukorral meghintve tálaljuk.

«
»

Ez is érdekes lehet