Szilvalekváros fánk

Kategória:

Hozzávalók:

1,5 kg liszt, 5 dkg margarin, 5dkg élesztő, 10 dkg cukor, csipetnyi só, 1 tojássárgája, fél liter tej, 3 dl langyos víz, fél kg szilvalekvár, olaj a kisütéshez

Elkészítés:

A lisztet megszitáljuk. Közben az élesztőt fél liter langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A liszthez tesszük a maradék cukrot, sót tojássárgáját, és a margarint, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és dagasztjuk. Közben langyos vizet öntünk hozzá, amennyit megkíván. A tésztát közepes keménységre dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik a tál oldalától, ha hólyagos. Ezt a tésztát szobahőmérsékleten letakarva megkelesztjük. Lisztezett táblára kiborítjuk. Szélét kicsit meghúzzuk, és tenyérnyi csíkokat készítünk. Ezekbe tesszük a lekvárt, összehajtjuk a szélét, elnyomjuk és az egészet meghúzzuk, majd két-három fonást csinálunk rajta. A két végét összenyomjuk. Forró olajban mindkét oldalát narancssárgára sütjük. Miután kihűlt, porcukorral megszórjuk és tálaljuk.

«
»

Ez is érdekes lehet