Hozzávalók:
1 liter tej, 4 dkg élesztő, 2 tojás, zsír, 5 összmarék liszt, csipetnyi só, porcukor, 30 dkg szilvalekvár
Elkészítés:
Langyos tejbe sót és cukrot teszünk. Beleszórjuk az elmorzsolt élesztőt. Mikor feljött a tej tetejére, beledagasztjuk a lisztet. Kendővel, kis párnával letakarjuk és másfél óráig állni hagyjuk, kelesztjük. Akkor jó, ha megpuffadt a tészta.
Ezután a gyúrótáblát beszórjuk liszttel, s kinyújtjuk. Rákenjük a lekvárt az egyik felére. A másik részét ráhajtjuk és pohárral kiszaggatjuk. Vaslábasban zsírt olvasztunk és belerakjuk a tésztákat. Ezután felöntjük vízzel, csupán annyival, hogy ellepje.
Lefedjük és addig nem vesszük le róla a fedőt, míg az alja meg nem pirult. Megforgatjuk és a másik oldalát is megpirítjuk. Kivétel után porcukorral megszórjuk a tetejét.