Móricz Zsigmond Emlékház, Tiszacsécse

moricz-zsigmond-emlekhaz-tiszacsecse
Kategória:
Település:
Cím: 4947 Tiszacsécse, Kossuth u. 29.
Telefon: 44/705-223
Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezéssel

Tiszacsécse fontos állomása a szatmári irodalmi emlékhelyeknek. A Móricz Zsigmond-emlékháznak berendezett parasztházban lakott a Móricz család. Zsigmond hatéves koráig itt nevelkedett. A kihelyezett emléktábla tévesen az író szülőházaként jelöli meg az épületet, de a legújabb kutatások szerint ez nem igaz. Az emlékház szoba + pitvar-konyha + szoba alaprajzú, vert falú, szabadkéményes, kontytetős, taposott szalmával fedett épület. A konyhát a pitvartól nyílással áttört fal választja el. A XIX. században épült, azóta többször átalakították.

Az épületről maga Móricz szeretettel írt az „Áldozó csütörtök „c. elbeszélésében. Eszerint „a ház olyan, mint a többi kis ház ebben a kis faluban; egyik az ötvenkét házból, amennyiből a falu áll a Tisza partján, gyümölcsfa erdővel körülvéve, a Tisza–parti füzesek mögött megbújva, mint egy madárfészek. De ez a ház még olyan sincs, mint a többi, mert nincs neki még rédelye se, virágtartó korlátja az ereszemelő faoszlopok közt.”

Jelenleg az eredeti bútorokkal, tárgyakkal van berendezve; és múzeumi célokat szolgál, emlékkiállítás látható benne. A ház mögött áll Varga Imre Móricz-szobra.

«
»

Hasonló látnivalók